Samochody z napędem elektrycznym

Pomysł elektrycznego napędu samochodów jest stosowany w wielu samochodach wielu marek. Napęd powstał z myślą o zastosowaniu go w celach zachowania ekologii i ochrony środowiska naszej planety. Pierwszy pojazd napędzany silnikiem elektrycznym powstał 200 lat temu. Samochód ten osiągał prędkość 63 km/h. Ludzkość jednak skupiła się na napędach spalinowych i silniki elektryczne nie były stosowane w samochodach. Ale po latach naukowcy powrócili do nich ponieważ są przyszłością współczesnych pojazdów. Początkowo były to samochody z napędem hybrydowym, gdzie połączono silniki elektryczne z silnikiem spalinowym. Ale z biegiem lat powstawały samochody napędzane tylko silnikami elektrycznymi zasilanymi ogniwami. Ogniwa te ładowane są specjalnymi zasilaczami, które są dostępne już w wielu miejscach. Ładowarki dla samochodów elektrycznych dostępne są też dla użytkowników indywidualnych, czyli posiadacz takiej ładowarki może podłączyć auto w swoim garażu. Producenci samochodów elektrycznych stale udoskonalają technologię i osiągają nawet do 300 kilometrów zasięgu auta na jednorazowym ładowaniu akumulatorów. Unia Europejska jako zrzeszenie krajów na naszym kontynencie proponuje nawet do 36 tys. zł do zakupu samochodów z napędem elektrycznym. Kwota dofinansowania jest bardzo pokaźna, lecz pamiętać musimy, że taki samochód kosztuje na dzień dzisiejszy majątek. Znacznie drożej niż normalny samochód. Myślę, że z czasem samochody te będą tańsze i bardziej dostępne dla klientów indywidualnych. Naukowcy zastanawiają się nad technologią fotowoltaiczną dla samochodów. Zdecydowanie zaletą takiego auta byłoby to że nie musielibyśmy go podłączać do ładowarki, a ładowałby się sam w dzień pod wpływem promieni słonecznych. Idea dobra, ale na to musimy jeszcze poczekać. Być może powstaną już niedługo i będą seryjnie produkowane. Na razie są to pojazdy koncepcyjne.

Autor: Tomasz Wieczorek.

Więcej informacji na temat samochodów z napędem elektrycznym:

W Chinach uruchomiono 853 tysiące (!) stacji ładowania samochodów elektrycznych w 13 miesięcy

Samochód elektryczny lepszy od auta z silnikiem spalinowym. Niemieccy inżynierowie pokazali dowody

Wraca temat polskiego samochodu elektrycznego. Ministerstwo szuka innowacyjnych baterii

Startup z Niemiec po 3 latach sprzedaje już samochód elektryczny – Sion

Co z pierwszym polskim samochodem elektrycznym? Czy będzie nim Vosco S106EV?

Przywileje samochodów elektrycznych

Samochód wodorowy Hyundai Nexo