Program Agroenergia – druga edycja 2020.
Dotacja dla rolników na fotowoltaikę, pompy ciepła, biogazownie, inne inwestycje ekologiczne łagodzące negatywne skutki działalności rolniczej.

Dzień dobry Państwu.
Z przyjemnością informujemy o nowych zasadach programu Agroenergia (na dzień 04.06.2020 r. zasady te są jeszcze nieoficjalne) – druga edycja 2020.

Witamy wszystkich rolników zainteresowanych zakupem i montażem odnawialnych źródeł energii w swoim budynku mieszkalnym.

Bardzo dobra wiadomość.
Już na początku Lipca 2020 roku rusza druga edycja programu Agroenergia.

• Z informacji uzyskanych od Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska wynika że, tym razem niewykorzystane środki przeznaczone w pierwszej edycji na pożyczki, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie przeznaczy na dotacje dla rolników zainteresowanych montażem instalacji fotowoltaicznych i/lub pomp ciepła.
  • Tym razem program przeznaczony jest dla rolników zdecydowanych na zakup i montaż odnawialnych źródeł energii nawet z własnych środków finansowych.

Rolnik po przedstawieniu efektu rzeczowego otrzyma od Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska jednorazowy przelew w kwocie jak poniżej:

Instalacje fotowoltaiczne o mocy od 10 do 30 kW.
– Zwrot do 15.000 zł

Instalacje fotowoltaiczne o mocy od 30 kW do 50 kw.
– Zwrot do 25.000 zł

Dodatkowo:
Bonus klimatyczny 10.000 zł otrzyma każdy rolnik który zamontuje pompę ciepła w budynku w którym mieszka.

A więc całe 25.000 zł może otrzymać każdy rolnik, który myśli o tym aby zamontować instalację fotowoltaiczną 10 kW oraz pompę ciepła w technologii powietrze woda.

Jeżeli są Państwo rolnikami prosimy o kontakt jak najszybciej, abyśmy mogli podpisać umowę o zakup i montaż, oraz o przygotowanie dokumentacji w celu uzyskania dofinansowania na odnawialne źródła energii w Państwa budynku mieszkalnym.

Zespół Fundacji Dar Oze.

Kontakt:
Tel. 22 122 1058
E-mail: darozebiuro@gmail.com

Do usłyszenia, do zobaczenia.

Gratisowo tworzymy wnioski dla wszystkich osób, które wynajmują nasz zespół, naszą Fundację Dar Oze kompleksowo do zakupu montażu, oraz do przygotowania wszelkiej niezbędnej dokumentacji aplikacyjnej.

• Mili Państwo w trosce o jak najwyższą jakość świadczonych przez naszą Fundację usług czujemy się odpowiedzialni przekazać Państwu informacje o procedurze wyboru projektów do dofinansowania przez Komisję Oceny Projektów.
  • Przy pierwszej edycji w regulaminie tego działania bardzo jasno i wyraźnie było napisane, że wnioski będą rozpatrywane w trybie ciągłym, w kolejności zgłoszeń, oraz wydatkowanie środków na poszczególne inwestycje, również będzie następowało w trybie ciągłym, aż do wyczerpania środków.
  • W nowej edycji można spodziewać się podobnych zapisów, aczkolwiek mają być wprowadzone bliżej nieokreślone zmiany dlatego to jest tylko przypuszczenie naszej redakcji.

Fundację Dar Oze można wynająć już teraz do przeprowadzenia Państwa przez cały proces składania i kompletowania dokumentacji, aby jak tylko otworzą kolejny nabór, można było złożyć również Państwa wniosek.

Informujemy, że gdy NFOŚIGW w Warszawie ogłosi jakie są szczegółowe zapisy regulaminu drugiej edycji programu Agroenergia, wówczas każdy kto podpisał umowę przedwstępną z naszą Fundacją Dar Oze otrzyma do podpisu umowę właściwą.

Gdy będą Państwo zdecydowani wynająć nasz zespół, naszą Fundację Dar Oze, wówczas prześlemy dla Państwa e-mail w którym zawarte są zapytania do inwestora na które inwestor musi dostarczyć odpowiedzi, abyśmy mogli rozpocząć proces wypełniania dokumentacji o uzyskanie dofinansowania.

agroenergia,elektrownia słoneczna przydomowa,dotacje do fotowoltaiki

Fotowoltaika jako zadaszenie pola uprawnego?
Jak najbardziej.

Przeprowadzone liczne badania potwierdzają większe plony pod konstrukcją fotowoltaiczną, szczególnie podczas długich okresów suszy.
Nasza organizacja promuje montaż fotowoltaiki nad polami uprawnymi.
– nasze ekipy instalatorskie wykonują montaż również takich konstrukcji.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do kliknięcia na link poniżej.

Agrofotowoltaiczne zestawy montażowe:
Szczegóły.

Głównym celem programu jest wsparcie związane z ograniczeniem negatywnego wpływu na środowisko prowadzonych działalności rolniczych. Dofinansowanie inwestycji służących budowaniu samodzielności energetycznej na obszarach wiejskich przyczyni się do zwiększenia lokalnego bezpieczeństwa energetycznego, a także poprawy jakości powietrza.
Jest to nowy program NFOŚiGW wspierający rolników, dzięki któremu  będzie można uzyskać dofinansowanie na powstawanie nowych źródeł ciepła i energii elektrycznej (w tym OZE) wraz z magazynami energii, a także przedsięwzięcia mające na celu poprawę efektywności energetycznej.

Agroenergia – to nazwa nowego priorytetowego programu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej dedykowanego wyłącznie rolnikom indywidualnym, którego celem jest poprawa lokalnego bezpieczeństwa energetycznego.
Program stanowi kompleksowy instrument wsparcia odpowiadający zidentyfikowanym potrzebom związanym z ograniczaniem negatywnego wpływu na środowisko z prowadzonych działalności rolniczych, poprzez udzielenie wsparcia na inwestycje służące budowaniu samodzielności energetycznej na obszarach wiejskich, co przyczyni się do zwiększenia lokalnego bezpieczeństwa energetycznego oraz m.in. poprawy jakości powietrza. Pierwszy nabór wniosków planowany jest 8 lipca 2019 roku do wyczerpania środków ( nabór ciągły).

NFOŚiGW na realizację programu przeznaczy w latach 2019 – 2025 200 mln zł (z możliwością zwiększenia) z czego 80 mln zł przeznaczone jest na dotacje a 120 mln zł na pożyczki.
W ramach programu mogą być dofinansowane przedsięwzięcia związane z powstaniem nowego źródła ciepła i energii elektrycznej (w tym OZE) wraz z magazynami energii. Ponadto dotyczące zmniejszenia zużycia surowców pierwotnych oraz mające na celu poprawę efektywności energetycznej.

Czekamy na podpisane umowy od Państwa.

Fundacja Dar Oze
Dariusz Skrobisz, tel. 22 122 10 58
fundacjadaroze.pl
e-mail: info@fundacjadaroze.pl
Do usłyszenia do zobaczenia.

tag: agroenergia, agroenergia druga edycja 2020, elektrownia słoneczna przydomowa, dotacje do fotowoltaiki