Category Archives: Aktualne Działania Fundacji

Ogłoszenie

Ewa Więckowska/ Kwiecień 26, 2019/ Dolnośląskie, Aktualne Działania Fundacji

Regulamin działania dotacyjnego 3.3.1e dopuszcza możliwość jednorazowej korekty montażu finansowego projektu w kryterium formalnym. Urząd Marszałkowski poprzez DIP kryterium formalne będzie ogłaszał pod koniec Września 2019 lub na początku Października 2019. Z uwagi na ten fakt nabór osób zainteresowanych uzyskaniem 85% dofinansowania na ekologiczne inwestycje, prowadzony będzie przez Fundację Dar Oze do dnia w którym Urząd Marszałkowski poprzez Dolnośląską Instytucję

Rządowy program wsparcia inwestycji w odnawialne źródła energii „Energia Plus”

Ewa Więckowska/ Luty 7, 2019/ Aktualne Działania Fundacji, Dolnośląskie, Kujawsko-pomorskie, Łódzkie, Lubelskie, Lubuskie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie

Zaproponowano przede wszystkim wprowadzenie transpozycji pojęcia prosumenta energii odnawialnej według dyrektywy RED II, czyli m.in. rozszerzenie pojęcia na małe i średnie przedsiębiorstwa. Za tym pójdzie wprowadzenie w ustawie o OZE instrumentu opustów dla prosumentów OZE dysponujących instalacjami do 500 kW. To pozwoliłoby na ograniczenie kosztów energii samorządom oraz przedsiębiorcom, poprzez wytwarzania energii elektrycznej na własne potrzeby z możliwością „magazynowania” nadwyżek