Category Archives: Ciekawe Artykuły

Dział z Ciekawymi artykułami

Pompa ciepła w Modelu Y Tesli zachwyca.

Łukasz Tomczak/ Marzec 25, 2020/ Nowinki Technologiczne

Elon Musk nie tylko pochwalił zespół Tesli za obecną w Modelu Y pompę ciepła, ale praktycznie rozpłynął się nad nią. Wbrew pozorom, choć pompa ciepła brzmi jak coś, co nie jest specjalnie rewolucyjne, ten dodatek sprawi, że po raz pierwszy samochody Tesli będą wydajne w chłodniejszych klimatach. Wprawdzie dotyczy to tylko świeżych Modeli Y, ale lepsze to, niż nic.Szczegóły.

Chińczycy wprowadzają panele fotowoltaiczne o rekordowej mocy.

Łukasz Tomczak/ Marzec 25, 2020/ Nowinki Technologiczne

Producent paneli fotowoltaicznych Risen Energy poinformował o rozpoczęciu realizacji zamówień na moduły o jednostkowej mocy wynoszącej aż 500 Wp. Zastosowanie takich modułów w elektrowniach fotowoltaicznych ma znacząco zredukować koszt inwestycji i wytwarzanej energii w porównaniu do instalacji wykonanych na modułach o przeciętnej mocy.Szczegóły.

Jak odliczyć od podatku panele fotowoltaiczne i rozliczyć dotację z programu Mój Prąd.

Łukasz Tomczak/ Marzec 21, 2020/ Porady, Termomodernizacja

W tegorocznym zeznaniu podatkowym właściciele i współwłaściciele domów jednorodzinnych mogą odpisać sobie wydatki poniesione na termomodernizację, w tym na zakup paneli fotowoltaicznych. Ten, kto wziął dotację z programu Mój Prąd, także z ulgi termomodernizacyjnej skorzysta. Musi tylko pamiętać o kilku zasadach.Szczegóły.

Fronius liderem w magazynowaniu energii!

Łukasz Tomczak/ Marzec 21, 2020/ Ciekawe Artykuły, Porady

Wyniki „Przeglądu akumulatorów 2020” przeprowadzonego w berlińskiej Wyższej Szkole Techniki i Gospodarki ustanowiły firmę Fronius liderem w magazynowaniu energii! Testy niezależnych organów badawczych wykazały, że falownik hybrydowy Fronius GEN24 10.0 Plus z akumulatorem BYD Battery-Box H11.5 charakteryzuje się wydajnością zasługującą na podium!Szczegóły.

Pompa ciepła SPLIT czy MONOBLOK ?

Łukasz Tomczak/ Marzec 18, 2020/ Ciekawe Artykuły, Porady

Pompy ciepła z roku na rok stają się coraz bardziej popularnym źródłem ogrzewania domów. Oferta na rynku jest bardzo szeroka. Większość producentów branży grzewczej obserwując ten trend zdecydowała się dopasować do potrzeb klientów i skonstruowała swoje produkty dokładając kolejne opcje wyboru dla inwestorów. Producenci branży chłodniczej byli tutaj jednak o jeden krok do przodu – w końcu to układ chłodniczy