Klastry energii to nie papierowe twory!

Łukasz/ 29 sierpnia, 2020/ Porady

Twórcom klastrów energii zależy na tym, żeby lokalna społeczność była wzmocniona, miała świadomość tego, że dzięki produkcji lokalnej energii – nie tylko w postaci energii elektrycznej, ale również w postaci ciepła, a nawet chłodu – otrzymuje szansę stworzyć region autonomiczny energetycznie. Takim regionem może być właśnie klaster energii.Szczegóły.

Energia z farm na Bałtyku pod koniec 2024 r.

Łukasz/ 22 sierpnia, 2020/ Ekoinwestycje: Gdzie? Kiedy?

Pierwsza energia z farm wiatrowych na Bałtyku popłynie pod koniec 2024 r. Bałtyk będzie jednym z największych źródeł zielonej energii polskiej gospodarki. Zapewni ok. 20 proc. całego zapotrzebowania na energię elektryczną – mówił w piątek wiceminister aktywów państwowych Zbigniew Gryglas.Szczegóły.

Na rynku pojawią się panele fotowoltaiczne o mocy 800 Wp.

Łukasz/ 22 sierpnia, 2020/ Nowinki Technologiczne

Na początku tego roku jeden z chińskich producentów zapowiedział wprowadzenie na rynek paneli fotowoltaicznych o nienotowanej wcześniej mocy 500 Wp. Następnie kolejni producenci z Chin zaczęli ogłaszać wdrażanie modułów o mocy, która ostatnio zaczęła dobijać do 600 W. Okazało się jednak, że najlepsze jeśli chodzi o rekordowe, jednostkowe moce modułów firmy z Chin zostawiły na tegoroczną edycję azjatyckich targów SNEC