Category Archives: Nowinki Technologiczne

Pompa ciepła w Modelu Y Tesli zachwyca.

Łukasz Tomczak/ Marzec 25, 2020/ Nowinki Technologiczne

Elon Musk nie tylko pochwalił zespół Tesli za obecną w Modelu Y pompę ciepła, ale praktycznie rozpłynął się nad nią. Wbrew pozorom, choć pompa ciepła brzmi jak coś, co nie jest specjalnie rewolucyjne, ten dodatek sprawi, że po raz pierwszy samochody Tesli będą wydajne w chłodniejszych klimatach. Wprawdzie dotyczy to tylko świeżych Modeli Y, ale lepsze to, niż nic.Szczegóły.

Chińczycy wprowadzają panele fotowoltaiczne o rekordowej mocy.

Łukasz Tomczak/ Marzec 25, 2020/ Nowinki Technologiczne

Producent paneli fotowoltaicznych Risen Energy poinformował o rozpoczęciu realizacji zamówień na moduły o jednostkowej mocy wynoszącej aż 500 Wp. Zastosowanie takich modułów w elektrowniach fotowoltaicznych ma znacząco zredukować koszt inwestycji i wytwarzanej energii w porównaniu do instalacji wykonanych na modułach o przeciętnej mocy.Szczegóły.

Nowy Fiat 500 – jedzie z prądem.

Łukasz Tomczak/ Marzec 8, 2020/ Nowinki Technologiczne

Fiat 500 la Prima, który zadebiutował w Mediolanie, to elektryczna wersja włoskiego malucha. Dzięki akumulatorom o pojemności 42 kWh samochód może pokonać nawet 320 km, a silnik o mocy 87 kW zapewnia przyspieszenie godne usportowionego modelu.Szczegóły.