Category Archives: Porady

Ubezpieczenie na fotowoltaikę – jak to działa?

Łukasz/ 4 lipca, 2020/ Porady

Na polskim rynku pojawia się coraz więcej instalacji fotowoltaicznych. Wraz ze wzrostem zainteresowania instalacjami PV u klientów, pojawia się coraz więcej ofert finansowania, a także możliwość ubezpieczenia instalacji. W poszukiwaniu możliwości uzyskania ubezpieczenia na fotowoltaikę, o warunki oferty zapytaliśmy jednego z ubezpieczycieli działającego na polskim rynku.Szczegóły.

Jaką instalację wybrać?

Łukasz/ 29 czerwca, 2020/ Porady

Instalacje fotowoltaiczne dzielą się na te przeznaczone do użytku prywatnego i komercyjnego. Domy prywatne klasy premium wymykają się jednak tym kategoriom. Jaką instalację wybrać w przypadku rezydencji? Warto zacząć od znalezienia odpowiedniego wykonawcy, który udźwignie to zadanie. Bo z panelami jest jak z kuchnią. Można ją zamówić w sieciówce – a można również u mistrza stolarstwa.Szczegóły.

Ile kosztuje falownik fotowoltaiczny o mocy 10 kW?

Łukasz/ 6 czerwca, 2020/ Porady

Instalacja fotowoltaiczna o mocy około 10 kW, jest bardzo często odpowiedniej wielkości, by pokryć zapotrzebowanie nie tylko na potrzeby bytowe, ale także zasilania pompy ciepła. Każda instalacja składa się z modułów fotowoltaicznych montowanych na dachu budynku lub obok budynku i falownika. Ile kosztują trójfazowe falowniki fotowoltaiczne o mocy 10 kWp? Zapraszamy na redakcyjny przegląd cen!Szczegóły.

Ubezpieczenie fotowoltaiki także od niższego uzysku energii.

Łukasz/ 30 maja, 2020/ Porady

Ubezpieczyciel Concordia Polska Grupa Generali wprowadził na rynek produkt, w ramach którego klient może ubezpieczyć systemy fotowoltaiczne, kolektory słoneczne i pompy ciepła od uszkodzenia lub utraty. Fotowoltaikę można ubezpieczyć także od niższego uzysku energii. Szczegóły.

Jakie moduły PV sprzedają się w Polsce najlepiej?

Łukasz/ 23 maja, 2020/ Porady

W 2019 roku nastąpił gwałtowny wzrost zakładanych instalacji fotowoltaicznych. SBF POLSKA PV zapytało firmy członkowskie o wyniki sprzedaży poszczególnych technologii związanych z branżą fotowoltaiczną.Szczegóły.

Za ile można kupić energię odnawialną w umowach PPA?

Łukasz/ 14 kwietnia, 2020/ Porady

Coraz więcej inwestycji w odnawialne źródła energii jest realizowanych na podstawie komercyjnych, zawieranych na wiele lat umów na dostawy energii – jako alternatywy dla rządowych gwarancji odkupu energii, na których wcześniej bazował sektor OZE.Szczegóły.

Fronius liderem w magazynowaniu energii!

Łukasz/ 21 marca, 2020/ Ciekawe Artykuły, Porady

Wyniki „Przeglądu akumulatorów 2020” przeprowadzonego w berlińskiej Wyższej Szkole Techniki i Gospodarki ustanowiły firmę Fronius liderem w magazynowaniu energii! Testy niezależnych organów badawczych wykazały, że falownik hybrydowy Fronius GEN24 10.0 Plus z akumulatorem BYD Battery-Box H11.5 charakteryzuje się wydajnością zasługującą na podium!Szczegóły.