Klastry energii to nie papierowe twory!

Łukasz/ 29 sierpnia, 2020/ Porady

Twórcom klastrów energii zależy na tym, żeby lokalna społeczność była wzmocniona, miała świadomość tego, że dzięki produkcji lokalnej energii – nie tylko w postaci energii elektrycznej, ale również w postaci ciepła, a nawet chłodu – otrzymuje szansę stworzyć region autonomiczny energetycznie. Takim regionem może być właśnie klaster energii.Szczegóły.

Ubezpieczenie na fotowoltaikę – jak to działa?

Łukasz/ 4 lipca, 2020/ Porady

Na polskim rynku pojawia się coraz więcej instalacji fotowoltaicznych. Wraz ze wzrostem zainteresowania instalacjami PV u klientów, pojawia się coraz więcej ofert finansowania, a także możliwość ubezpieczenia instalacji. W poszukiwaniu możliwości uzyskania ubezpieczenia na fotowoltaikę, o warunki oferty zapytaliśmy jednego z ubezpieczycieli działającego na polskim rynku.Szczegóły.

Jaką instalację wybrać?

Łukasz/ 29 czerwca, 2020/ Porady

Instalacje fotowoltaiczne dzielą się na te przeznaczone do użytku prywatnego i komercyjnego. Domy prywatne klasy premium wymykają się jednak tym kategoriom. Jaką instalację wybrać w przypadku rezydencji? Warto zacząć od znalezienia odpowiedniego wykonawcy, który udźwignie to zadanie. Bo z panelami jest jak z kuchnią. Można ją zamówić w sieciówce – a można również u mistrza stolarstwa.Szczegóły.

Ile kosztuje falownik fotowoltaiczny o mocy 10 kW?

Łukasz/ 6 czerwca, 2020/ Porady

Instalacja fotowoltaiczna o mocy około 10 kW, jest bardzo często odpowiedniej wielkości, by pokryć zapotrzebowanie nie tylko na potrzeby bytowe, ale także zasilania pompy ciepła. Każda instalacja składa się z modułów fotowoltaicznych montowanych na dachu budynku lub obok budynku i falownika. Ile kosztują trójfazowe falowniki fotowoltaiczne o mocy 10 kWp? Zapraszamy na redakcyjny przegląd cen!Szczegóły.

Ubezpieczenie fotowoltaiki także od niższego uzysku energii.

Łukasz/ 30 maja, 2020/ Porady

Ubezpieczyciel Concordia Polska Grupa Generali wprowadził na rynek produkt, w ramach którego klient może ubezpieczyć systemy fotowoltaiczne, kolektory słoneczne i pompy ciepła od uszkodzenia lub utraty. Fotowoltaikę można ubezpieczyć także od niższego uzysku energii. Szczegóły.