Category Archives: Porady

Jak odliczyć od podatku panele fotowoltaiczne i rozliczyć dotację z programu Mój Prąd.

Łukasz Tomczak/ Marzec 21, 2020/ Porady, Termomodernizacja

W tegorocznym zeznaniu podatkowym właściciele i współwłaściciele domów jednorodzinnych mogą odpisać sobie wydatki poniesione na termomodernizację, w tym na zakup paneli fotowoltaicznych. Ten, kto wziął dotację z programu Mój Prąd, także z ulgi termomodernizacyjnej skorzysta. Musi tylko pamiętać o kilku zasadach.Szczegóły.

Fronius liderem w magazynowaniu energii!

Łukasz Tomczak/ Marzec 21, 2020/ Ciekawe Artykuły, Porady

Wyniki „Przeglądu akumulatorów 2020” przeprowadzonego w berlińskiej Wyższej Szkole Techniki i Gospodarki ustanowiły firmę Fronius liderem w magazynowaniu energii! Testy niezależnych organów badawczych wykazały, że falownik hybrydowy Fronius GEN24 10.0 Plus z akumulatorem BYD Battery-Box H11.5 charakteryzuje się wydajnością zasługującą na podium!Szczegóły.

Pompa ciepła SPLIT czy MONOBLOK ?

Łukasz Tomczak/ Marzec 18, 2020/ Ciekawe Artykuły, Porady

Pompy ciepła z roku na rok stają się coraz bardziej popularnym źródłem ogrzewania domów. Oferta na rynku jest bardzo szeroka. Większość producentów branży grzewczej obserwując ten trend zdecydowała się dopasować do potrzeb klientów i skonstruowała swoje produkty dokładając kolejne opcje wyboru dla inwestorów. Producenci branży chłodniczej byli tutaj jednak o jeden krok do przodu – w końcu to układ chłodniczy

Kotły na pellet w Czystym Powietrzu! O jakich kwotach mowa? Dotacja uzależniona od ekologii!

Łukasz Tomczak/ Marzec 7, 2020/ Ciekawe Artykuły, Porady

Nowe otwarcie programu Czyste Powietrze zakłada rozróżnienie wysokości dotacji od emisyjności źródła ciepła. Im mniej emisyjne źródło, tym na wyższą dotację może liczyć! To także pewnego rodzaju połączenie z programem Szybkiej Ścieżki, który jest skierowany do przedsiębiorstw oraz jednostek naukowych i wspiera producentów niskoemisyjnych urządzeń grzewczych! Na jakie dotacje mogą liczyć beneficjenci?Szczegóły.

Dlaczego moduł LONGi Hi-MO 4 jest preferowany na rynku fotowoltaicznym?

Łukasz Tomczak/ Luty 26, 2020/ Ciekawe Artykuły, Porady

Nie ma wątpliwości, że rynek energetyki słonecznej wykazywał dotąd rosnącą popularność modułu LONGi Hi-MO 4 z płytką w rozmiarze M6. Mimo to, wciąż istnieją osoby w branży fotowoltaicznej, które mają do niego niejednoznaczne podejście. W tym artykule LONGi zebrał listę pytań i odpowiedzi na temat LONGi Hi-MO 4 i ufa, że zapewni to dogłębne zrozumienie korzyści płynące z jego wyboru!Szczegóły.