Ewa Więckowska/ Wrzesień 23, 2019/ Aktualne Działania Fundacji, Dolnośląskie

Procedura dołączenia do działań Fundacji Dar Oze o uzyskanie 85% dofinansowania na ekologiczne inwestycje.

Informacja dla mieszkańców Dolnego Śląska.

Z uwagi na cykliczne programy dotacyjne organizowane na terenie Dolnego Śląska przez Urząd Marszałkowski województwa dolnośląskiego informujemy o możliwości dołączenia do działań Fundacji Dar Oze w trybie ciągłym.

Fundacja Dar Oze zaprasza do udziału w Projektach Grantowych o uzyskanie 85% DOFINANSOWANIA NA ZAKUP I MONTAŻ KOTŁÓW PIĄTEJ KLASY, POMP CIEPŁA I/LUB INSTALACJI FOTOWOLTAICZNYCH, PRZYŁĄCZY GAZOWYCH.

Do projektu zapraszamy wszystkie osoby, które mają do likwidacji kocioł na paliwo stałe poniżej klasy piątej.
Nie pobieramy opłat wstępnych od klientów indywidualnych za dołączenie do naszych projektów grantowych.
Naszym wynagrodzeniem jest sukces, a dokładnie 10% od kwoty uzyskanego dofinansowania, płatne zawsze dopiero po uzyskaniu dofinansowania.

Nabór osób zainteresowanych dołączeniem do działań dotacyjnych Fundacji Dar Oze prowadzony jest w trybie ciągłym.
Informacja dla mieszkańców z gmin znajduje się poniżej.

• Z przyjemnością informujemy o kolejnym unijnym dofinansowaniu 85% na nowe ekologiczne źródła ciepła oraz instalacje fotowoltaiczne.
    Dofinansowanie skierowane jest dla klientów indywidualnych mogący wykazać likwidację starych kotłów na węgiel.

Dofinansowanie będzie realizowane w oparciu o działanie:

• „3.3 e Modernizacja systemów grzewczych i odnawialne źródła energii – projekty dotyczące zwalczania emisji kominowej. Wyłącznie projekty w formule grantowej”
  • „Opublikowanie ogłoszenia o konkursie: 27 lutego 2020 r.
    Planowany termin rozpoczęcia składania wniosków: 7 kwietnia 2020 r.”

Aby uzyskać dofinansowanie 85% warunkiem koniecznym jest przygotowanie audytu energetycznego celem wykazania pełnej gotowości inwestora do realizacji zadania.

Dofinansowanie skierowane dla mieszkańców gmin:

Gmina Boguszów-Gorce, Gmina Czarny Bór, Gmina Dobromierz, Gmina Głuszyca, Gmina Jaworzyna Śląska, Gmina Jedlina Zdrój, Gmina Miejska Kamienna Góra, Gmina Kamienna Góra, Gmina Lubawka, Gmina Marcinowice, Gmina Mieroszów, Gmina Miejska Nowa Ruda, Gmina Nowa Ruda, Gmina Stare Bogaczowice, Gmina Strzegom, Uzdrowiskowa Gmina Miejska Szczawno-Zdrój, Gmina Miasto Świdnica, Gmina Świdnica, Gmina Świebodzice, Gmina Walim, Gmina Wałbrzych, Gmina Żarów.
Wsparciem w ramach ZIT (Zintegrowane Inwestycje Terytorialne) AW (Aglomeracja Wałbrzyska) objęte są w całości powiaty: świdnicki, wałbrzyski, Miasto Wałbrzych oraz częściowo powiaty kamiennogórski i kłodzki.

Mili Państwo!

Aby zostać zakwalifikowanym do otrzymania grantu 85% należy wydrukować i czytelnie podpisać trzy dokumenty:

1. Deklaracja udziału w projekcie grantowym.
2. Zlecenie przygotowania audytu energetycznego.
3. Umowa o dołączenie do działań Fundacji Dar Oze Success fee 10%.
Załączniki z tymi dokumentami znajdą Państwo poniżej .

Dokumenty należy wydrukować czytelnie podpisać, a następnie należy je wysłać poprzez Pocztę Polską im szybciej tym lepiej, na poniższy adres korespondencyjny:

Odbiorca:
Fundacja Dar Oze
Dariusz Skrobisz
ul. Naruszewicza 15/10
93-161 Łódź

Dokumenty do pobrania w wersji PDF:

Wersja PDF:

Charakterystyka energetyczna budynku:

Ankieta tworzona dla audytora w celu przygotowania wymaganego audytu energetycznego.

Drogi inwestorze produkuj energię cieplną samemu dzięki pompie ciepła, oraz energię elektryczną dzięki instalacji fotowoltaicznej i uzyskaj ROCZNY ZEROWY BILANS ENERGETYCZNY własnego domu.

• Informujemy również, że w trybie ciągłym na terenie całej Polski można uzyskać dofinansowanie od 30% do 90% z rządowego programu “ Czyste Powietrze” Pomagamy tworzyć wnioski dla inwestorów indywidualnych którzy chcą uzyskać dofinansowanie na: ocieplenie budynku, kotły piątej klasy, pompy ciepła, wymianę stolarki okiennej, wymianę drzwi zewnętrznych, wymianę instalacji centralnego ogrzewania, zakup i montaż instalacji do ciepłej wody użytkowej.
  • Jako Fundacja Dar Oze wypełniamy wnioski dla klientów kompleksowo.
  • Jesteśmy z naszymi klientami od początku aż do uzyskania dofinansowania i rozliczenia projektu.
  • W dniu 30.04.2019 złożyliśmy wnioski o uzyskanie 85% dofinansowania na ekologiczne inwestycje, osobno dla pięciu obszarów strategii inwestycyjnej województwa dolnośląskiego.
    Poniżej znajdą Państwo potwierdzenia od Dolnośląskiej Instytucji Pośredniczącej:

• Wniosek który złożyliśmy w roku 2019 Dolnośląska instytucja pośredniczącą próbuje odrzucić. Z uwagi na ten fakt skierowaliśmy sprawę do Sądu Administracyjnego. Do tej pory (Styczeń 2020) nasz protest nie został jeszcze rozstrzygnięty. Będziemy Państwa informować na bieżąco, zaraz po ogłoszeniu wyroku sądu w naszej sprawie.