Category Archives: Termomodernizacja

Jak odliczyć od podatku panele fotowoltaiczne i rozliczyć dotację z programu Mój Prąd.

Łukasz Tomczak/ Marzec 21, 2020/ Porady, Termomodernizacja

W tegorocznym zeznaniu podatkowym właściciele i współwłaściciele domów jednorodzinnych mogą odpisać sobie wydatki poniesione na termomodernizację, w tym na zakup paneli fotowoltaicznych. Ten, kto wziął dotację z programu Mój Prąd, także z ulgi termomodernizacyjnej skorzysta. Musi tylko pamiętać o kilku zasadach.Szczegóły.

Nawet 37 tys. zł dotacji na pompę ciepła i fotowoltaikę w Czystym Powietrzu.

Łukasz Tomczak/ Marzec 11, 2020/ Termomodernizacja, Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

Rada nadzorcza i zarząd Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zatwierdziły zmiany w regulaminie programu Czyste Powietrze. Wśród zmian, które mają wejść w życie za kilka tygodni, są korzystniejsze możliwości dofinansowania inwestycji w pompę ciepła i instalację fotowoltaiczną.Szczegóły.

Nowy program Czyste Powietrze obejmie dotacje do fotowoltaiki.

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej pokazał zmieniony program Czyste Powietrze, który finansuje wymianę kopciuchów i ocieplanie domów. Do programu włączono inwestycje w fotowoltaikę – będzie można dostać do 5 tys. zł dotacji. Co ciekawe, budżet programu – 103 mld zł – został zdefiniowany inaczej niż wcześniej, bo sporo mają przejąć na siebie banki.Szczegóły.

Ciepło z energooszczędnego kotła kondensacyjnego w domu.

Łukasz Tomczak/ Luty 19, 2020/ Termomodernizacja

Kotły kondensacyjne bardzo efektywnie wykorzystują takie paliwa, jak gaz lub olej. Są urządzeniami wyróżniającymi się większą sprawnością pod względem pozyskiwania energii cieplnej, niż tradycyjne kotły. Dlaczego warto zainwestować w energooszczędny kocioł kondensacyjny?Szczegóły.