Category Archives: Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

Wpis do rejestru małych instalacji zamiast koncesji dla farm PV do 1 MW.

Łukasz/ Marzec 25, 2020/ Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

Taki postulat sformułowało Polskie Stowarzyszenie Energetyki Słonecznej w piśmie skierowanym do Ministerstwa Klimatu. PSES wzywa do zniesienia obowiązku koncesjonowania farm fotowoltaicznych o mocy do 1 MW, aby w ten sposób uprościć proces inwestycyjny, a także zmniejszyć obowiązki posiadającego ograniczone zasoby kadrowe Urzędu Regulacji Energetyki.Szczegóły.

Czyste Powietrze 2.0 oficjalnie potwierdzone! Do 45% dotacji na pompy ciepła.

Łukasz/ Marzec 21, 2020/ Dofinansowania na pompy ciepła, Dofinansowania na termomodernizację - ocieplenie budynków, Klient indywidualny, Klient indywidualny, Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

W ostatnim czasie dużo mówiło się o zmianach w programie Czyste Powietrze. Dziś stało się to na co wszyscy czekaliśmy, a zmiany zostały oficjalnie potwierdzone! Czyste Powietrze 2.0 wejdzie w życie na przełomie marca i kwietnia 2020 roku. Jakie zmiany obowiązują?Szczegóły.

Nawet 37 tys. zł dotacji na pompę ciepła i fotowoltaikę w Czystym Powietrzu.

Łukasz/ Marzec 11, 2020/ Termomodernizacja, Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

Rada nadzorcza i zarząd Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zatwierdziły zmiany w regulaminie programu Czyste Powietrze. Wśród zmian, które mają wejść w życie za kilka tygodni, są korzystniejsze możliwości dofinansowania inwestycji w pompę ciepła i instalację fotowoltaiczną.Szczegóły.

Nowy program Czyste Powietrze obejmie dotacje do fotowoltaiki.

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej pokazał zmieniony program Czyste Powietrze, który finansuje wymianę kopciuchów i ocieplanie domów. Do programu włączono inwestycje w fotowoltaikę – będzie można dostać do 5 tys. zł dotacji. Co ciekawe, budżet programu – 103 mld zł – został zdefiniowany inaczej niż wcześniej, bo sporo mają przejąć na siebie banki.Szczegóły.

Zmiany limitów dotacji w Programie Czyste Powietrze.

Łukasz/ Marzec 7, 2020/ Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

Zmiany w programie Czyste Powietrze będą znaczące – wprowadzone zostaną dwa podstawowe limity dotacji. Do wyższej dotacji będą uprawnione osoby, które dostaną zaświadczenia z ośrodków pomocy społecznej. Rząd chce w ten sposób wykorzystać doświadczenia programu 500 plus. Zmieniony program ruszy na przełomie marca i kwietnia.Szczegóły.

Nowelizacja prawa budowlanego na ostatniej prostej.

Głównym celem ustawy jest ułatwienie procesu inwestycyjnego. Istotną modyfikacją jest przede wszystkim podział projektu budowlanego na projekt zagospodarowania działki lub terenu, projekt architektoniczno-budowlany oraz projekt techniczny. Doprecyzowany został również katalog obiektów oraz robót wymagających jedynie zgłoszenia.Szczegóły.