Prawo budowlane – zmiany od 19 września 2020 r.

Łukasz/ 29 sierpnia, 2020/ Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

19 września 2020 r. zacznie obowiązywać znowelizowane Prawo budowlane. Ustawa o zmianie ustawy Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw została uchwalona na początku 2020 r. i wprowadza wiele istotnych zmian. Będą one dotyczyć m.in. przepisów związanych z samowolami budowlanymi, pozwoleniami na budowę, projektem budowlanym oraz bezpieczeństwem pożarowym.Szczegóły.

Duże dopłaty na pompy ciepła i fotowoltaikę. Aż do 95 proc. kosztów!

Łukasz/ 22 sierpnia, 2020/ Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

Nawet 28,5 tys. zł dofinansowana na pompę ciepła będzie można uzyskać z Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej. Na najbliższej sesji Rady Miejskiej przyjęty zostanie regulamin naboru oraz realizacji projektu grantowego „Odnawialne źródła energii dla mieszkańców Bielska-Białej”. Łącznie do rozdysponowania jest blisko 15 mln zł.Szczegóły.

Ważne zmiany w inwestycjach w PV. Rząd pójdzie na rękę inwestorom.

Łukasz/ 10 sierpnia, 2020/ Ustawy Nowelizacje, Dyrektywy Rozporządzenia, Prawo i Legislacja dla Oze

W najnowszym projekcie nowelizacji ustawy o odnawialnych źródłach energii pojawiają się zapisy, które powinny ułatwić proces przygotowania projektów fotowoltaicznych. Jest mowa o podniesieniu mocy instalacji, dla których nie będzie potrzebne uzyskanie koncesji, do 1 MW, a ponadto mają zostać zmienione odstające od obecnych realiów, przyjęte jeszcze w 2003 roku regulacje z ustawy o planowaniu przestrzennym. Szczegóły.